Aralıklı Oruç Nedir?
14 Haziran

Aralıklı Oruç Nedir?

Aralıklı Oruç Nedir?

Günümüzde giderek artan obezite oranı halk sağlığını tehdit eden önemli bir sorun olmaktadır. Obezitenin beraberinde getirdiği tip 2 diyabet, yüksek tansiyon, kardiyovasküler hastalıklar gibi metabolik hastalıkların artışı da işin ciddiyetini arttırmaktadır. Ancak ne yazık ki obezite ile olan mücadelede istenilen noktaya gelinememektedir. Kilo yönetimi için uygulanan sayısız diyet modelleri ve müdahalelere rağmen obezite oranında sürdürülebilir bir azalma sağlanamamaktadır.

İnsanların kilo yönetimine karşı artan hassasiyetleri ve gösterdikleri ilgi ile dönemsel olarak farklı diyet modellerinin ön plana çıkmaktadır. Bu diyet modelleri genel olarak kilo verme, şeker duyarlılığını yönetme, bağışıklığı destekleme gibi sağlık vaatleri sunuyor olsa da bilinçsiz uygulanması halinde sağlık açısından riskler doğurmaktadır. Bugün de sizlere son zamanların popüler diyet modellerinden biri olan “Aralıklı Oruç” modelini detaylıca aktaralım istedik.

Kilo vermek için oldukça tercih edilen yöntemlerden biri haline dönüşen aralıklı oruç; zaman kısıtlı beslenme modelidir. Genel diyet modellerinde ana odak noktası ne yediğinizken aralıklı oruçta asıl mevzu ne zaman yediğinizdir. Peki aralıklı oruç nedir? Gelin birlikte inceleyelim.

Aralıklı Oruç Nasıl Çalışır?

Aralıklı oruç modeli; yiyecekleri tüketim zamanını kısıtlayarak vücudun enerji için yağ depolarını daha hızlı ve verimli bir şekilde kullanmasına dayanır. Vücudun ana yakıt kaynağı karbonhidratlardır. Ancak açlıkla birlikle depo karbonhidrat tükendiğinde, vücut enerji kaynağı olarak yağları kullanır.

Aralıklı oruç farklı modellerde yapılabilir.

Alternatif gün aralıklı oruç: diyet yapılan günde enerji ihtiyacının %20-25 inin karşılandığı beslenme modelidir. Serbest günde ise istenilen kadar besin tüketilebilir. Yoğunluğu sebebiyle çok tercih edilen bir metod değildir.

Düzenlenmiş aralıklı oruç (5:2 Yöntemi) : Haftanın belirlenen iki gününde enerjiyi sınırlandırır ve ihtiyacın yaklaşık %25 i kadar besin tüketilir. Kalan günler ise normal beslenme düzenine devam edilir.

Zaman kısıtlı aralıklı oruç (16:8 Yöntemi) : En çok uygulanan metodlardan biridir. Özellikle kilo verme ve yağ yakımını hızlandırmak için kullanılmaktadır. Bu yöntem günde 8 saat boyunca yemeye izin verir ve e 16 saat açlık ister. 16 saat boyunca yiyeceklerden uzak durulur ancak kalorisiz içecekler tüketilebilir. Diğer metodlara kıyasla sürdürülebilirliği oldukça yüksektir. Bu metotta orucun yüksek zamanının uykuda geçmesi uygulanabilirlik açısından kolaylık sağlar. Diğer taraftan; gece atıştırma alışkanlığı olan bireyler iyi kalori yönetimi açısında olumlu sonuçlar verir.

Bu oruç günlerinde, susuz kalınmaması son derece önemlidir. Aralıklı oruç yaparken şeker oranı yüksek gıdalardan, fast food ürünlerden, yağ oranı yüksek besinlerden, basit karbonhidratlardan uzak durmak, mevsimine uygun taze sebze ve meyveler, kan şekeri dengesinin sağlanması için süt ve süt ürünleri tüketimi, protein kaynaklı besinlerin beslenme sürecine dahil edilmesi sağlıklı bir sürecin devam etmesi için önemlidir.