Glutensiz Beslenme Nedir?
Kimler Glutensiz Beslenmelidir?
Çölyak, Tiroid, sedef, irritable bağırsak sendromu, tip 1 diyabet ve romatizma hastalıkları gibi otoimnün bir hastalığa sahip olan kişiler glutensiz beslenmelidir. Otoümnün hastalıklar bağışıklık sisteminin vücudun kendi kendine saldırdığı bağışıklık hastalıklarıdır. Gluten ise bu saldırının daha da artmasına sebep olur. Bu hastalıkların etkilerinde glutensiz beslenme ile gerileme veya gluten tüketimi sonucunda alevlenme görülebilmektedir.
Gluten Nedir? Nelerde Bulunur?
Gluten arpa, buğday ve çavdarın protein kısmıdır. Glutensiz beslenmede bu ürünlere ve bunlardan elde edilen makarna, şehriye, un gibi mamüller tüketilmemelidir. Glutensiz olarak tüketebileceğiniz tahıllar ise; pirinç, kinoa, patates, mısır, glutensiz un ve karabuğdaydır. Günümüzde glutensiz beslenmenin popüler olması sebebi ile kilo verdirir düşüncesine kapılarak uygulayan kişileri de görmekteyiz. Glutensiz beslenme kilo verme amaçlı kullanmak yanlıştır. Sadece özel durumlarda kullanılmalıdır.
Glutensiz beslenen otoimnün hastalıklarda ağrılarının ve şişkinliklerinin azaldığını, yaşam konforlarının arttığını gözlemlemekteyiz. Otoimnün bir hastalığa sahip kişiler glutensiz beslenme tarzını benimsemelilerdir.