Kahve Tüketimi
KAHVE TÜKETİMİ
Yüzyıllar boyunca kıtadan kıtaya yayılarak bütün çeşitleri ile hemen hemen herkesin favori içeceği haline gelmiş olan kahve sahip olduğu ünü sonuna kadar hak ediyor. Keyif verici özelliğinin yanı sıra pek çok olumlu özelliği olan kahvenin; tüm bu olumlu özelliklerini, hangi durumlarda dikkatli kullanılması gerektiğini ve günlük tüketim miktarını sebepleri ile birlikte sizler için açıkladım. Güzel bir kahve eşliğinde keyifle okumanızı diliyorum.
KAHVENİN FAYDALARI
1- İnsülin Direnci ve Diyabet Hastalığını Önler, Hafifletici Etki Gösterir
İçeriğinde bulunan polifenollerden biri olan klorojenik asit sayesinde; Vücutta karbonhidrat metabolizmasına etki ederek glikojen depolarını ve hücrenin insülin duyarlılığını arttırarak insülin direncini düşürür. Tip 2 diyabette iyileştirici etki gösterir.
2- Yağ Yakımın da Etkilidir, Karaciğeri Korur.
Yağ metabolizmalarına etki ederek yağ asitlerinin kana karışmasını sağlar. karaciğeri korur. Daha etkili olması için su ile birlikte tüketilmelidir.
3- Antikanserojendir.
İçeriğinde bulunan kafeik asitin antioksidatif özelliği sayesinde kanseri önler ve DNA hasarını tamir ederek iyileştirici etki gösterir. Deney hayvanları üzerinde yapılan bir çalışmada sigaranın etkilerini hafiflettiği de görülmüştür.
4- Parkinson, Alzheimer ve Migrene Karşı Etkilidir.
Potasyum, nikotinik asit, magnezyum içeriği sayesinde hücrelerin oksijeni kullanmasını kolaylaştırır. Bu elementlerin vücutta eksikliklerinde zeka geriliği ve kas krampları oluşabilir.
5-Tok Tutar ve Prebiyotiktir
Kahve lif içeriği sayesinde ise hem tok tutar hem de kolonda prebiyotik olarak kullanılarak probiyotikleri besler. Kolon kanserinden de korur.
DİKKATLİ TÜKETİLMESİ GEREKEN DURUMLAR NELERDİR?
1- Gebelikte yalnızca 1 fincan kahve tüketilmelidir.
2- Hipertansiyonu olanlar ve kalp hastaları kahve tüketiminde çarpıntı gibi olumsuz etkilerle karşılaşmamak için daha dikkatli olmalıdır.
3- Mide ağrılarını arttırabileceğinden mide rahatsızlıkları olanlar dikkatli tüketmeli.
4- Çinko ve demirin emilimini azaltacağından kan tahlillerinde çinko ve demir değerlerinde eksiklik görülen bireyler yemekten hemen sonra kahve tüketmemelidir.
5- Böbrek hastalıklarında kahve tüketimi için doktorunuza danışınız.
KAHVE TERCİHİ VE MİKTARI NASIL OLMALIDIR?
Her besinde olduğu gibi kahvenin de fazlası zararlıdır. Damar sağlığı için yüksek ısıda uzun sürede kavrulmuş kahveler değil, filtrelenmiş kahveler tercih edilip su eşliğinde ve günlük tüketim miktarına dikkat edilerek tüketilmelidir. Günlük aşılmaması gereken kafein miktarı 400 mg’dır. Doz aşımı böbrek fonksiyonlarına ve kalp ritmine zarar verebileceğinden çay tüketiminiz de göz önüne alınarak günlük en fazla 2 fincan kahve tüketimi önerilmektedir. Şeker, krema, aromalı şuruplar ise fazla kalori alımına ve insülin artışına sebep olacağından kullanılmamalıdır.
Dyt.Gülsen Saygan